Hvad er celleforandringer?
Den celleprøve, du har fået foretaget fra livmoderhalsen, giver mistanke om celleforandringer.
Sådanne celleforandringer er ikke kræft, og stort set alle kvinder, der får konstateret celleforandringer, bliver fuldstændigt helbredt. Celleforandringerne opstår på baggrund af en infektion med en virus, der hedder human papillomavirus (HPV). Både virusinfektion og celleforandringer er almindeligvis symptomløse. Man ved dog, at celleforandringer ubehandlet over tid kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvorfor vi vil anbefale dig yderligere undersøgelser og eventuelt behandling. Vi vil derfor tilbyde dig kikkertundersøgelse af livmoderhalsen (kolposkopi), kombineret med små vævsprøver (biopsier) og et lille skrab (cervixabrasio) fra livmoderhalsen. Efter 1 uge har vi svar på vævsprøverne og ved derefter, hvilken grad af celleforandringer, der er tale om, og hvorvidt der er tale om grund til behandling. Celleforandringerne eller forstadier, som de også kaldes, opdeles efter, hvor udtalt de er ved undersøgelse i mikroskop. Man taler om lette, moderate og svære forandringer eller carcinoma in situ.
Behandling
Hvis der er tale om lette- og nogle tilfælde moderate forandringer, vil det i første omgang være tilstrækkeligt med en kontrol efter 6 måneder. Ved mere udtalte forandringer vil vi tilråde behandling i form af en kegleoperation. Indgrebet kan i de allerfleste tilfælde foregå ambulant i lokalbedøvelse. Med en lille el-slynge (loop) udskæres et lille kegleformet vævsstykke medinddragende celleforandringerne på livmoderhalsen. Selve indgrebet tager ca. 15 minutter. Efter indgrebet skal du vente ca. ½ time for at sikre, at der ikke er efterblødning. Der vil som regel ikke være smerter, men hvis det skulle komme, kan man købe håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil.
Efter indgrebet skal du tage den med ro et par dage og undgå løb og cykling. Hvis du har tungt arbejde, tilråder vi sygemelding 3-4 dage. Der vil være sparsom blødning og udflåd 2-3 uger efter indgrebet, og i den periode bør du undgå samleje, svømmebad, karbad og moderat fysisk aktivitet. Efter 3-5 uger er livmoderhalsen helet op, og ny slimhinde dækker området, hvorfra keglen er fjernet. Indgrebet har ingen indflydelse på det seksuelle samliv eller dine muligheder for at blive gravid og gennemføre en graviditet.
Kontrol
Den mikroskopiske undersøgelse beskriver graden af celleforandringerne. Da keglen er fjernet med el-kirurgi vil det ofte være relativt svært at vurdere kanterne. Selvom forandringerne når kanten, er det sjældent nødvendigt med yderligere behandling. De 2 første kontroller foretages her ca. 6 mdr. og 12 mdr. efter indgrebet uafhængig af om kanterne er frie. I få tilfælde vil det tilrådes med lidt hyppigere kontroller. Efter kontrollerne overgår man til almindelig screening hos den praktiserende læge.
Celleforandringer (PDF)